Pinky

Saturday, 1 March 2014

MINUM SOYA BOLEH MANDUL

Bulan MARCH ialah bulan PROMOSI SHAKLEE ESP. Minuman yang diperbuat daripada NON-GMO SOYA. (sila google kalau nak tahu non-gmo tu apa). Pastinya bulan ni banyak isu pasal soya dalam news feed anda. Antaranya,

●MAKAN SOYA BOLEH MANDUL
●MAKAN SOYA PENYEBAB KANSER
●SOYA BUKAN MAKANAN SUNNAH

Tapi, takde pun bukti kukuh pun mereka berani bagi. Cuma copy pasta daripada internet je. Nak lawan dengan bukti ujian klinikal SHAKLEE? Huh!

●Makan tempe takpe sebab dah digoreng. Haaaa ni memang lawak. Tempe pun soya jugak! Orang JAWA antara penyumbang tinggi kepada bilangan rakyat MALAYSIA. Subur-subur orang JAWA tau anak berduyun!
●negara CHINA juga berpenduduk paling padat di dunia, mereka makan tau fu fa yang juga soya
●soya bukan makanan sunnah? Kalau macam tu nasi pun bukan makanan sunnah kan. Jadi sila berhenti makan nasi!
●soya penyebab kanker? Mana buktinya.

SILA TERIMA SESUATU DENGAN AKAL YANG WARAS NA!

Monday, 27 January 2014

RAHSIA IBU MENGANDUNG: VITALEA WITH IRON

Assalamualaikum dan Salam sejahtera,

Apa yang mengerikan ibu mengandung? Apabila pergi check up dan HB turun bawah 11. Sampai kena ambil sample najis! Ewwwwww! Nah ni rahsia bagi HB MAINTAIN paras 11 ke atas! Ambil sahaja VITALEA bersama JUS OREN setiap pagi. Dengan izinNYA jua. Saya maintain sekitar 12! Anda???

Dina 0133368478

Monday, 14 October 2013

Resepi biskut jutawan. Cheesecuit fruity

Salam raya korban semua. Hari ini saya nak kongsikan resepi cheesecuit fruity yang menjadi fenomena dalam group JUTAWAN SHAKLEE.

Sedap, mudah sehingga menjilat jari dan bekas loyang!

Bahan:
250gm cream cheese
susu pekat manis
2 atau 3 sudu susu segar
biskut empat segi
nutella jika mahu
Sirap hershey coklat
almond nibs

cara:
Pukul susu pekat, susu segar dan cream cheese sehingga kembang.
susun biskut empat segi dalam bekas.
sapukan adunan cream cheese yang dipukul kembang tadi.
Kemudian susun lagi biskut diikuti cream cheese. Ikut suka anda nak berapa tebal. Boleh sapu nutella sekali di setiap lapisan biskut td.
akhir sekali, tabur buah-buahan masam yang anda gemar. Pilihan saya kiwi, anggur tanpa biji, strawberry dan mangga.
taburkan almond nibs dan hias dengan sirap hershey coklat.
simpan dlm peti ais semalaman.
Pastu ngap!


selamat mencuba!



Sunday, 13 October 2013

ATASI SERANGAN ASMA DI KALANGAN KANAK-KANAK.

TESTIMONI PENGGUNA YANG MENGGUNAKAN SHAKLEE OMEGA GUARD.

"Sharing: ssalamualaikum... hari2 baca testimoni hebat kwn2...teruja sgt2 so kali ni nak share giliran testimoni sendiri plak.
Saya mula amalkan suppliment omega guard pada anak saya start bulan Jan 2013. Sblm tu memang kerap bawak harraz g klinik disebbkan kerap selsema n banyak kahak. Hati ibu mana yang x risau kan? klu tiap2 hari bgn pagi nak solat mesti selsema n hidung tersumbat... bila disuruh buang kahak katanya kahak x nak keluar... hah! apa kes plak x nak keluar kahak ni.
Tapi biasalah doc akan beri ubat batuk, cair kahak n selsema ... spi bila2 pun itula ubatnya klu kita dok ulang alik ke klinik kan... so saya ambik keputusan untuk bg die makan omega guard + vita lea children shaklee.
Alhamdulillah dalam musim hujan skrg ni die x de nak ngadu hidung sumbat n x leh nafas lagi.. Beransur kurang dah x mcm dulu... Happy sgt2 sbb saya akan berusaha buat yg terbaik untuk harraz..."


Haaaaa............ALHAMDULILLAH. Tak perlu ke hospital untuk mendapatkan nebulizer lagi. SHAKLEE OMEGA GUARD berupaya menghalang serangan ASMA di kalangan kanak-kanak.


HUBUNGI SAYA

DINA
PENGEDAR SHAKLEE DI BOTA, SERI ISKANDAR, TRONOH, IPOH, BATU GAJAH, GOPENG DAN SEKITARNYA :)
0133368478
SMS/ WHTSAPP

Friday, 11 October 2013

IBU MENGANDUNG TAK PERLUKAN VITAMIN?

Ramai wanita hamil yang agak keliru tentang penggunaan multivatimin yang perlu diambil sepanjang kehamilan. Di pasaran terdapat pelbagai produk yang memberikan pelbagai pilihan kepada mereka.
Saya sendiri tidak pernah mengesyorkan mana-mana jenama. Mereka boleh memilih apa saja jenama asalkan ia mengandungi vitamin dan mineral untuk memenuhi keperluan wanita hamil.
Bekalan tambahan (suplemen) vitamin untuk wanita hamil dinamakan Prenatal Vitamin. Ia berlainan dengan mana-mana suplemen vitamin yang biasa untuk orang dewasa yang tidak hamil, kerana dosnya berbeza. Suplemen ini boleh didapati dari beberapa pil yang berlainan atau dalam satu set multivitamin yang diformulakan khas untuk wanita hamil.
Pengambilan suplemen prenatal vitamin memang digalakkan kerana dapat mengurangkan risiko kecacatan ketika hamil, kelahiran pramatang dan kekurangan berat ketika bayi dilahirkan. Ia juga memberikan kekuatan dan membantu wanita hamil mendapat kesihatan yang baik sepanjang kehamilan.
Ia juga membantu mengurangkan risiko kekurangan nutrisi di kalangan wanita yang mengalami loya, muntah dan tidak mempunyai selera untuk makan di awal kehamilan.
Malangnya, ramai wanita yang hamil tidak mendapatkan bekalan nutrisi yang secukupnya kerana tidak mengetahui bahawa mereka terpaksa berkongsi nutrisi dengan bayi dalam rahem dan sangat memerlukan vitamin dan mineral tambahan.
Antara suplemen yang penting bagi wanita hamil ialah zat besi (iron), kalsium, folic acid dan omega-3. Namun amalan pengambilan suplemen Prenatal Vitamin  tidak pula bermakna seorang wanita hamil boleh meninggalkan pemakanan yang mengandungi karbohidrat, protein, lemak dan air.
Prenatal vitamins juga tidak menjanjikan anak yang yang bakal dilahirkan tidak mengalami apa-apa masalah kesihatan atau kecacatan. Kalau boleh diberikan analogi, mengamalkan prenatal vitamin ibarat menggunakan tali pinggang keledar ketika memandu kereta, tapi dalam masa yang sama, tidak menjanjikan pemandu itu selamat dan tidak mengalami kemalangan jalanraya. Jika berlaku kemalangan pun, tentu kecederaan yang dialami tidak seteruk pemandu yang tidak memakai tali pinggang keledar.
Setiap wanita bertanggungjawab memastikan suplemen multivitamin yang diambil tidak melebihi dari dos yang sepatutnya. Hal ini boleh ditanyakan kepada doktor yang merawat.

Folic Acid

Folic acid sangat penting bagi perkembangan fizikal dan saraf bayi dalam rahem di awal kehamilan. Ia harus diambil sebaik saja persenyawaan berlaku antara ovum dan sperma supaya kita dapat berikhtiar untuk menghalang kecacatan neural tube, di samping membantu pembentukan saraf dan sel-sel yang lain.
Saya ada menulis berkenaan ini di http://drzubaidi.com/blog/?p=1038.
Oleh itu, ramai pakar perubatan yang mencadangkan agar pengambilan folic acid ini dimulakan sebelum kehamilan lagi. Mereka mencadangkan agar folic acid diambil sebaik saja selepas berkahwin kerana ada kalanya kehamilan berlaku tanpa dirancang.
Dos yang dicadangkan bagi wanita yang bersedia untuk hamil ialah 400 micrograms (mcg) sehari, sementara wanita yang telah hamil ialah 1,000 mcg sehari. Sebagai makluman, ada pil suplemen vitamin di farmasi mengandungi folic acid dijual dengan dos 5mg (5000 mcg).
Oleh itu harus berhati-hati memilih pil vitamin yang mempunyai dos folic acid yang sesuai mengikut keperluan.
 
Iron
 
Iron (zat besi) penting untuk pembentukan sel darah merah yang berfungsi membawa oksigen ke seluruh tubuh. Ia mengurangkan risiko kelahiran pramatang.
Dos yang biasa cadangkan untuk wanita hamil ialah 27 mg, berbanding dengan dos bagi wanita yang tidak hamil ialah 18mg. Sebagai perbandingan, kebanyakan pil suplemen ferrous fumarate 325 mg mengandungi 106mg iron.
 
 
Oleh itu jangan mengambil pil suplemen zat iron melebihi satu pil, bagi mengelakkan kesan sampingan seperti sembelit dan pedih perut.
Bagi menggalakkan penyerapan zat iron dengan lebih baik, elakkan pengambilan antibiotic seperti ciprofloxacin, doxycycline, norfloxacin dalam masa 2 jam sebelum atau selepas menelan pil suplemen yang mengandungi zat besi.
 
Terdapat beberapa jenis makanan yang menggganggu penyerapan zat iron seperti ikan, daging merah dan hati. Oleh itu pengambilan suplemen zat iron harus dilakukan sejam sebelum atau 2 jam selepas memakan makanan seperti ini.
Begitu juga jika memakan makanan jenis tenusu seperti susu, mentega atau keju. Elakkan juga suplemen yang mengandungi kalsium atau antacid (‘ubat angin’) yang mengandungi kalsium bersama supplemen zat iron kerana ia menghalang penyerapan iron ke dalam tubuh.
Ini bermakna, pil suplemen zat iron tidak boleh dimakan bersama-sama dengan pil suplemen kalsium.
 
Kalsium
 
Kalsium pula sangat penting bagi pembentukan tulang dan gigi. Bekalan kalsium dalam Prenatal Vitamin selalu mempunyai kadar yang lebih tinggi berbanding dengan bekalan kalsium dalam multivitamin yang biasa.
Sungguh pun begitu, Prenatal vitamin tidak membekalkan semua keperluan seharian kalsium yang diperlukan oleh wanita yang hamil. Ini bermakna mereka harus mendapatkan kalsium dari sumber pemakanan yang sihat.
Tanpa bekalan kalsium yang cukup, wanita yang hamil boleh terdedah kepada risiko preeclampsia, yang mungkin membawa maut kepada ibu dan anaknya dalam rahem.
Dos yang diperlukan bagi wanita hamil ialah 1,000 milligrams (mg) setiap hari.
 
Omega-3
 
Omega-3 diperlukan untuk perkembangan otak, membentuk sistem saraf  dan menjamin penglihatan yang baik. Ikan adalah sumber terbaik bagi omega-3 terutama ikan salmon. Malangnya ikan salmon dibimbangi boleh menyebabkan keracunan merkuri, akibat pencemaran sungai di US. Bagi wanita yang hamil dan menyusukan bayi, dos yang dicadangkan ialah 200-300 mg sehari.
 
Nasihat
 
Sebaik-baiknya sebelum mengamalkan suplemen prenatal vitamin berbincanglah dengan doktor yang merawat. Adakalanya supplemen ini mengandungi nutrient yang agak tinggi yang bertujuan untuk kegunaan wanita wanita yang bertubuh besar di barat.
Pengambilan nutrient yang berlebihan boleh menambahkan lagi rasa loya dan muntah kerutama di awal kehamilan. Oleh itu pil itu boleh diambil dalam bentuk yang lain seperti berbentuk cecair yang selalu digunakan oleh kanak-kanak, atau membelah pil vitamin itu untuk dimakan pada waktu pagi dan waktu malam. Cara lain ialah menggunakan pil multivitamin yang biasa yang boleh dikunyah (chewable).
 
Saya selalu menasihatkan agar wanita yang hamil menggunakan hanya pada satu jenama saja yang sesuai untuknya. Penggunaan ketika hamil tidak digalakkan kerana kebanyakan herba yang ada di pasaran sekarang, tidak mempunyai bukti ia selamat untuk wanita hamil.
Begitu juga dengan pengambilan vitamin A sebagai suplemen Prenatal Vitamin. Pastikan vitamin A yang diambil kurang daripada 5,000 IU dalam sehari. Oleh itu perhatikan label pada botol multivitamin sebelum membelinya.
Walaupun vitamin A sangat penting untuk perkembangan fizikal, penglihatan, dan daya tahan tubuh, namun pengambilan vitamin A yang terlalu banyak boleh menyebabkan kecacatan pada bayi. Fakta ini telah dibuktikan dalam beberapa kajian yang sahih.
Wallahu a’lam.
 
Susunan: Dr Zubaidi Hj Ahmad (200112)

Monday, 7 October 2013

HERBLAX: DAUN SENNA ATASI SEMBELIT MELAMPAU

SHAKLEE ada menawarkan HERBLAX yang diperbuat daripada DAUN SENNA. Kualiti DAUN SENNA yang digunakan adalah berkualiti sangat BAIK, dan bukannya bergred A- tetapi bergred A+++. Daun SENNA digunakan sebagai JULAP LEMBUT bagi atasi masalah sembelit melampau!
 DAUN SENNA

HERBLAX KELUARAN SHAKLEE YANG DIPERBUAT DARIPADA DAUN SENNA



Daun SENNA hidup di kawasan pergunungan. Oleh itu, HERBLAX keluaran SHAKLEE ini sangatlah terhad. Saya ada hanya ** BOTOL SAHAJA. Cepat sebelum terlambat!

DINA
PENGEDAR SHAKLEE DI BOTA, SERI ISKANDAR, TRONOH, IPOH, BATU GAJAH, GOPENG DAN SEKITARNYA :)
0133368478
SMS/ WHTSAPP

Thursday, 3 October 2013

JOM SIHAT DAN KAYA DENGAN SHAKLEE

TAWARAN TERHEBAT DARIPADA SHAKLEE. Khas untuk BULAN OKTOBER
 


BELI barangan SHAKLEE yang berjumlah RM*** daripada pengedar SAH (saya!) dan akan dapat GANJARAN INI
* Sebotol vitamin COQ HEALTH berjumlah RM99 secara PERCUMA
* Keahlian secara P...ERCUMA yang berjumlah RM65
* Kos penghantaran PERCUMA
* Bulan berikutnya akan dapat BONUS MINIMUM RM74.40.
Jadi penjimatan sehingga RM248.40
HO yeahhhhhhhhhhhh!!
Mari kita diskus belakang TABIR macam mana nak dapat.
DINA
0133368478